Kako napraviti cokladnu tortu

Sastojci

  • biskvitne kore
  • žumanaca
  • 180 g šećera
  • 180 g maslaca
  • 180 g tamne čokolade
  • 200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
  • 50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
  • 70 ml tamnog ruma
  • 1 žličica praška za pecivo
  • cimet, vanilija, allspice
  • bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
  • preljev za biskvitne kore
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
  • 2 žlice Milka Choco Drink
  • žličica vanilije
  • glazura
  • 100 g tamne kuverture
  • 3-4 žlice ulja
  • po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
  • čokoladni obruč
  • 200 g tamne kuverture
 DODAJ U POPIS ZA KUPNJU

Priprema


  1. Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.

  2. Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
  3. .
    Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu - dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.

  4. Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom - dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.

  5. Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući  slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.

  6. Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.

  7. Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. - obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)

Posluživanje

Nož klizi kroz tortu glatko kao kroz blok maslaca... i to je drugi razlog zašto je toliko volim!
Jedino sam donekle izvorne ostavila kore, krema je moja, isto kao i preljev. Mislim, to se vidi :D Krema je totalna ludnica... jedva sam se suzdržavala da je ne smažem kad sam pravila tortu. 







Andjela Jerinkic

Коментари

Популарни постови са овог блога