Kako napraviti cokladnu tortu
Sastojci
- biskvitne kore
- 9 žumanaca
- 180 g šećera
- 180 g maslaca
- 180 g tamne čokolade
- 200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
- 50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
- 70 ml tamnog ruma
- 1 žličica praška za pecivo
- cimet, vanilija, allspice
- 9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
- preljev za biskvitne kore
- 300 ml mlijeka
- 100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
- 2 žlice Milka Choco Drink
- žličica vanilije
- krema
- 600 ml vrhnja za kuhanje
- 600 ml mlijeka
- 100 ml baileysa ili čokoladnog likera
- 150 g tamne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
- 100 g škrobnog brašna / gustina
- 150 g šećera
- 125 g maslaca
- 2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
- 1 paketić želatine
- glazura
- 100 g tamne kuverture
- 3-4 žlice ulja
- po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
- čokoladni obruč
- 200 g tamne kuverture
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
- Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
- Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
- .Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu - dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
- Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom - dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
- Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
- Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
- Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. - obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)
Posluživanje
Nož klizi kroz tortu glatko kao kroz blok maslaca... i to je drugi razlog zašto je toliko volim!
Jedino sam donekle izvorne ostavila kore, krema je moja, isto kao i preljev. Mislim, to se vidi :D Krema je totalna ludnica... jedva sam se suzdržavala da je ne smažem kad sam pravila tortu.
Andjela Jerinkic
Коментари
Постави коментар